Ratsastustunteja järjestetään kaikentasoisille ryhmille lasten tenavatunneista aina vaativalle tasolle asti läpi vuoden. Vakiotuntien ryhmäkoko on 6-7 oppilasta. Halutessasi voit valita koulu- tai estetunnin, jokainen vakioryhmä käy kaudenaikana myös maastossa.

Tunnit pidetään tiistaista lauantaihin, sunnuntai tai maanantai on varattu erilaisille kursseille, valmennuksille, maastoilulle sekä pääasiassa rastastuskoululla toimivan Hankasalmen Ratsastajien seurakilpailuille. Sunnuntaina tai maanantaina hevoset  lepäävät ja aloittavat taas  työt virkeinä ja hyvin levänneinä.

Ratsastuksen aloittaminen

Ratsastus aloitetaan aina alkeiskurssilla, jolle alaikäraja on 7 vuotta. 3-6 -vuotiaat ratsastajan alut voivat tulla ns. tenavaryhmään tutustumaan ratsastukseen taluttajien kanssa leikin varjolla.

Alkeiskursseja järjestetään myös aikuisille, mitään ikärajaa ei ole! Alkeiskurssin pituus on yhteensä 10 tuntia, ja se sisältää ratsastuksen lisäksi perustietoja hevosen hoitamisesta. Kullekin kurssille varataan oma aika, joten ratsastustunti on aina samana päivänä ja samaan aikaan.

Lisäksi tallilla toimii jokatoinen Lauantai klo 14.00- 16.00 välillä Hevostaitokerho, kepparikerho sekä vikellys.  Kerhot ovat ilmaisia, mutta tulee olla joko 4-H:n tai HanRan:n Kerhojen järjestäjinä toimivat yhteistyössä Hankasalmen Ratsastajat ry ja Hankasalmen 4H-yhdistys. Ota yhteyttä mikäli kerhot kiinnostavat, niin saat lisätietoa ajankohdista, sekä sisällöstä.

Tuntien aikataulu

Opetustunteja järjestetään tiistaista perjantaihin klo 16.00 – 21.00 ja lauantaisin klo 10.00 – 17.00. Sunnuntai on varattu lähinnä valmennus- ym. kursseille, kisoille, irtotunneille sekä erimittaisille maastotunneille.

Kesällä ja muina loma-aikoina järjestetään vakiotuntien lisäksi myös ratsastuskursseja, joiden pituus on 3-5 päivää.

Tunnin peruuttaminen

Mikäli ratsastaja estyy saapumasta tunnilleen, peruutuksesta on ilmoitettava viimeistään kaksi päivää aikaisemmin. Päivää aikaisemmin perutuista tunneista menee puolikas tuntimaksu ja perumatta jätetyistä tai samana päivänä perutusta tunnista menee koko tuntimaksu. Sairastapauksissa samana päivänä ennen klo 12.00 sta peruutetut voi korvata. Peruutetun tunnin voi korvata ratsastamalla jossain toisessa  ryhmässä. Korvaustunneista on sovittava erikseen, sekä niitä täytyy kysellä/varata itse nettivaraus kalenterimme kautta.

Tiedustelut, varaukset ja peruutukset numeroon 040-7732320. Peruutukset otamme vastaan myös tekstiviesteinä, Whatsapp myös käytössä.

Tunnille tullessasi

Varaa riittävästi aikaa hevosen puhdistukseen ja satulointiin sekä ratsastuspaikalle siirtymiseen. Jos mahdollista tule tallille jo puolituntia aiemmin, mutta vähintään 15 min aiemmin. Jos mahdollista ilmoita, jos olet tulossa tunnille viimetinkaan.

varusteet

Varusteet

Alkeiskurssilaisen ei ole tarpeen tehdä minkäänlaisia varustehankintoja. Koululta saa lainaksi pakollisen ratsastuskypärän. Jalkineiksi sopivat mitkä tahansa varrelliset ja matalakorkoiset saappaat. Housuiksi sopivat mainiosti verryttely- tai hiihtohousut. Farkkujen paksut saumat voivat aiheuttaa hankaumia. Ratsastaessa olisi hyvä käyttää käsineitä myös kesäaikaan. Ratsastus on hauskaa ja lämmintä myös talvella, jopa kovimmilla pakkasilla, kunhan riittävästä vaatetuksesta huolehditaan. Erityisesti jalkineiden ja käsineiden tulisi olla lämpimät. Paras päähine kypärän alle on neulottu ”kommandopipo”. Vaikka pääsemmekin pahimmilta ilmoilta suojaan maneesiin, on silti syytä pukeutua sään mukaisesti.

kypara

Ratsastuskypärä

Kun ratsastusharrastus on vakiintunut, suosittelemme oman turvakypärän hankkimista. Jo ensimmäiseksi omaksi kypäräksi kannattaa hankkia VG1 hyväksytty turva standarnit täyttävä kypärä. Kypäriä myyvät ratsastustarvikeliikkeet. Kypäriä on eri merkkisiä ja eri mallisia, ja sitä hankittaessa tulisi ensisijaisesti kiinnittää huomiota sopivuuteen ja oikeaan kokoon. Kypärään ei ole syytä ostaa kasvuvaraa. Kesäkäyttöön kypärän voi vuorata noin 5 mm paksulla vaahtomuovilevyllä. Kun levy talveksi poistetaan, alle mahtuu sopivasti pipo. Kypärä on sopiva, kun se istuu päässä tiiviisti ja heilumatta, kuitenkin niin, ettei se purista. Nykyään kypärissä myös säätömahdollisuus.

Seuraavaksi kannattaa hankkia turvaliivi.

Mikäli ratsastaja haluaa hankkia muitakin varusteita, kannattaa seuraavaksi harkita käsineiden ja ratsastussaappaiden ostoa ja vasta sitten ratsastushousujen hankkimista. Saappaiksi kasvaville lapsille suosittelemme  kannallisia kumisaappaita, kalliit nahkasaappaat jäävät nopeasti pieniksi.

hevonen

Hevoset ja opetus

Oppilaiden käytössä on hevosia ja  poneja. Hevoset ja ponit ovat rauhallisia ja sopivat hyvin myös alkeisopetukseen. Jokaisella tunnilla on ohjaava ja valvova opettaja. Maastoratsastusta johtaa aina asiantunteva henkilö. Tunneista vastaa Maarit Sormunen, joka on myös ammattivalmentaja ja mastertason ratsastuksenopettaja.

Ratsastuksessa on liikunnan lisäksi kyseessä myös totutteleminen eläimeen ja sen käsittelyyn, siksi oppiminen vaatii melkoisesti aikaa. Alkeiskurssin tavoitteena on kehittää jonkin verran ratsastajan tasapainoa ja opettaa oikean perusistunnan alkeet käynnissä ja ravissa. Kurssin loppupuolella kokeillaan hieman laukkaa ja olosuhteiden salliessa myös maastoratsastusta.

Alkeiskurssin jälkeen edetään opettelemalla lisäksi hevosen hallintaa, apujen oikeaa käyttöä, istunnallista tasapainoa sekä vähitellen erilaisia kouluratsastusliikkeitä. Yleensä noin kahden harrastusvuoden jälkeen (noin 100 harjoitustuntia) ratsastajan tasapaino on kehittynyt ja näin hallitsee hevosensa sekä kentällä että maastoratsastuksessa. Tunneilla harjoitellaan myös esteratsastuksen alkeita jo ensimmäisestä harjoitusvuodesta alkaen.