Ratsastustunnit

Olemme Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu. Tarjoamme ratsastustoimintaa tavoitteellisille ratsastajille, sekä harrastajille. Meiltä löytyy hevosia monenlaisiin tarpeisiin.

Ratsastustunteja järjestetään kaikentasoisille ryhmille lasten ”ponikoulutunneista” aina vaativalle tasolle asti läpi vuoden. Meillä on vuodessa kolme kautta: syksy, kevät, sekä kesä.

Meiltä voit ostaa sarjakortin niin sanotun ”kausikortin” tai ”10x kortin”. Yksi kausikortti koskee yhtä kautta (kevät-tai syksy kautta). Halutesasi voit käydä tunneilla satunnaisesti kertamaksuilla eli (”irtotunteina”).

Vakiotuntien ryhmäkoko on joko 6 tai 7 oppilasta. Halutessasi voi osallistua vain koulu, este ( tämä mahdollisuus vain 2x viikossa ratsastaville, toinen tunti yleis/koulu), tai yleis tunneille. jokainen vakioryhmä käy kaudenaikana myös maastossa.

Tunnit pidetään tiistaista lauantaihin, sunnuntai tai maanantai on varattu erilaisille kursseille, valmennuksille, maastoilulle sekä pääasiassa rastastuskoululla toimivan Hankasalmen Ratsastajien järjestäville kilpailuille. Sunnuntaina tai maanantaina hevoset  lepäävät ja aloittavat taas  työt virkeinä ja hyvin levänneinä.

Hevoset ja opetus

Oppilaiden käytössä on hevosia ja  poneja. Hevoset ja ponit ovat rauhallisia ja sopivat hyvin myös alkeisopetukseen. Meillä kuitenkin pidetään jokainen hevonen kiinni hoidettaessa. Jokaisella tunnilla on ohjaava ja valvova opettaja. Maastoratsastusta johtaa aina asiantunteva henkilö.

Ratsastuksessa on liikunnan lisäksi kyseessä myös totutteleminen eläimeen ja sen käsittelyyn, siksi oppiminen vaatii melkoisesti aikaa.   Alkeiskurssin tavoitteena on kehittää jonkin verran ratsastajan tasapainoa ja opettaa oikean perusistunnan alkeet käynnissä ja ravissa. Kurssin loppupuolella kokeillaan hieman laukkaa ja olosuhteiden salliessa myös maastoratsastusta.

Alkeiskurssin jälkeen edetään opettelemalla lisäksi hevosen hallintaa, apujen oikeaa käyttöä, istunnallista tasapainoa sekä vähitellen erilaisia kouluratsastusliikkeitä. Yleensä noin kahden harrastusvuoden jälkeen (noin 100 harjoitustuntia) ratsastajan tasapaino on kehittynyt ja näin hallitsee hevosensa sekä kentällä että maastoratsastuksessa. Tunneilla harjoitellaan myös esteratsastuksen alkeita jo ensimmäisestä harjoitusvuodesta alkaen.

Ratsastuksen aloittaminen

Ratsastus aloitetaan alkeiskurssilla, jolle alaikäraja on 7 vuotta. 3-11 -vuotiaat ratsastajan alut voivat tulla ponikouluryhmään tutustumaan ratsastukseen taluttajien kanssa leikin varjolla.  Jo nuoremmat voivat ponnistaa ponikouluryhmästä alkeiskurssille jo ennen 7 ikävuotta.

Alkeiskursseja järjestetään myös aikuisille, mitään ikärajaa ei ole! Alkeiskurssin pituus on yhteensä 10 tuntia, ja se sisältää ratsastuksen lisäksi perustietoja hevosen hoitamisesta. Kullekin kurssille varataan oma aika, joten ratsastustunti on aina samana päivänä ja samaan aikaan.

Lisäksi tallilla toimii syksy ja kevät kaudella Heppakerhoja.  Kerhot ovat ilmaisia, mutta tulee olla joko 4-H:n tai HanRan:n jäsen. Kerhojen järjestäjinä toimivat yhteistyössä Hankasalmen Ratsastajat ry ja Hankasalmen 4H-yhdistys. Ota yhteyttä mikäli kerhot kiinnostavat, niin saat lisätietoa ajankohdista, sekä sisällöstä.

Tunnille tullessasi

Varaa riittävästi aikaa hevosen puhdistukseen ja satulointiin sekä ratsastuspaikalle siirtymiseen, ( kesällä myös hevosten hakemiseen laitumelta).  Jos mahdollista tule tallille jo puolituntia aiemmin, mutta vähintään 15 min aiemmin. Jos mahdollista ilmoita, jos olet tulossa tunnille viimetinkaan.

kouluvalmennus

Varusteet

Alkeiskurssilaisen ei ole tarpeen tehdä minkäänlaisia varustehankintoja. Koululta saa lainaksi pakollisen ratsastuskypärän. Jalkineiksi sopivat mitkä tahansa varrelliset ja matalakorkoiset saappaat. Housuiksi sopivat mainiosti mitkä vain pitkät housut. Ratsastaessa olisi hyvä käyttää käsineitä myös kesäaikaan. Erityisesti Talvella jalkineiden ja käsineiden tulisi olla lämpimät.

Ensimmäinen oma ratsastusvarusteen  hankinta kannattaa olla kypärä, seuraavaksi kannattaa hankkia turvaliivi.

Mikäli ratsastaja haluaa hankkia muitakin varusteita, kannattaa sitten harkita käsineiden ja ratsastussaappaiden ostoa ja vasta sitten ratsastushousujen hankkimista. Saappaiksi, kasvaville lapsille suosittelemme  kannallisia ratsastuskenkiä, sekä minichapsit, jotka tukevat nilkkaa. Kalliit nahkasaappaat jäävät nopeasti pieniksi.

varusteet

Ratsastuskypärä

TALLILLA ALLE 15-VUOTIAILLA KYPÄRÄPAKKO HEVOSIA HOIDETTAESSA. (SUOSITUS MYÖS MUILLE) Hevosia taluttaessa tarhaan/laitumelle kypäräpakko koskee kaikkia asiakkaitamme. Kypärän saa tallilta lainaan tallilla olo ajaksi.

Kun ratsastusharrastus on vakiintunut, suosittelemme oman turvakypärän hankkimista. Jo ensimmäiseksi omaksi kypäräksi kannattaa hankkia VG1 hyväksytty turva standarnit täyttävä kypärä. Kypäriä myyvät ratsastustarvikeliikkeet, joista sovitukseen saa myös apua, oikean koon ja mallin löytymiseksi.  Kypärä on sopiva, kun se istuu päässä tiiviisti ja heilumatta, kuitenkin niin, ettei se purista. Nykyään kypärissä myös säätömahdollisuus.

tervetuloa

Hyvä tietää

Kuinka varaan tunnin?

Tunti varaukset ensisijaisesti Ratsukko varauskalenterin katta. Jonka löydät yläpalkista nimellä ” Varauskalenteri”

Tutustu ensin info osiosta löytyvään kohtaan ” ohjeet varauskalenterin käyttöön”, josta saat ohjeet tunnin varaamiseen. Ratsukosta löytyvät vain ryhmätunnit.  Yksityis tunnit, sekä erikoistunnit varataan puheimise 0407732320.

Tunnin peruuttaminen

Tuntien peruutusehdot:

Ostettu tunti on ostopäätös.

Kun tunti on peruttu perumisehtojen mukaan, saat ratsastaa tunnin myöhemmin ”rästituntina” Rästitunnit tulee ratsastaa kortin voimassaolo ajan aikana .

Tunti varaukset ja peruutukset ensisijaisesti Ratsukko-varauskalenterin kautta.

Mikäli ratsastaja estyy saapumasta tunnilleen, peruutus on tehtävä viimeistään 24h ennen tunnin alkua Ratsukko Varauskalenteriin.

(Peruuttamatta jätetystä tai myöhässä perutusta tunnista perimme tunnin hinnan.)

Kun ratsastus tuntiin on alle 24h, tuntia ei pysty enää peruuttamaan varauskalenterin kautta ja peruutus täytyy tehdä puhelimitse 0407732320.

Koronaviruksen vuoksi väliaikainen muutos peruutusehtoihin:

Voit peruuttaa tuntisi maksutta sairastapauksissa lääkärin todistusta/terveydenhoitajan todistusta esittämällä ennen tunnin alkuasi. ( Tällöin saat tunnista ” rästitunnin” ja voit korvata tunnin myöhemmin)

Valmennustuntien peruutusehdot:

Valmennus tunnit tulee perua kaikissa tapauksissa viikkoa ennen, jolloin emme veloita maksua. Myöhemmin perutuista perimme koko maksun, ellet saa tilallesi toista ratsastajaa.

Tapaturman Sattuessa:

(Esim murtumat, leikkaukset…..)—> ilmoita asiasta tallille 0407732320. Laitamme kortin parantumisesi ajaksi katkolle. Parannuttuasi voit jatkaa siitä mihin olet jäänyt.  Huom! Kortti ei mene katkolle mikäli perut varauskalenterista tuntisi ilmoittamatta asiasta meille, silloin sinulle kertyy ”rästitunteja”.

Tiedustelut, varaukset ja peruutukset numeroon 040-7732320. Peruutukset otamme vastaan myös tekstiviesteinä, Whatsapp myös käytössä.

Pakkasraja tallilla

Pakkasrajamme maneesissa on -20. Pideämme tunnit normaalisti sinne saakka.

Kovalla pakkasella , myrskyllä tms. voidaan ratsastustunnin tilalla pitää myöskin teoriatunti.

Viileällä kelillä pienempien tunnit voi koostua tallissa harjoiteltavilla asioilla ja osa maneesissa.

Pukeudu lämpimästi

(Huom! Maneesissa on yleensä vähäm lämpimämpää, kuin ulkona)

Otamme päivän ratsastajiin yhteyden puheimitse, mikäli tunnit joudutaan perua.

 

Muista myös nämä:

  • Ennen tunteja on hyvä pitää puhelin päällä, ilmoitamme tuntiperuutukset tekstiviestillä.
  • Katsohan, että kaiken varalta yhteystietosi ovat kunnossa ratsukko varauskalenterissa.
hevonen